Personal development

Lessen

Geplaatst op

Iedereen heeft ze. Iedereen maakt ze mee. Of we het nu als lessen labelen, of leermomenten, of dat het momenten zijn dat shit the fan hits, baalmomenten. Whatever. Label ze hoe je wilt.

Lessen zijn er om te groeien. Om te ontwikkelen. Je kunt ze als een soort test zien. Vanuit mijn geloof zijn het testen om te zien hoe je vast kunt blijven houden aan je geloof. Vanuit een ‘spiritueel’ oogpunt is het vasthouden aan je beste zelf. De beste versie van jezelf, ook wel genoemd.

Niemand is perfect, anders zouden we geen mensen zijn. Er zijn momenten dat het ontzettend moeilijk is om vast te houden aan positieve overtuigingen, om jezelf ‘eruit’ te denken. Soms is het gewoon een teringbende (pardon my french).

We zijn mensen, welcome to humanity where we feel things. Het hoeft niet alleen maar rozengeur en maneschijn te zijn, wat tegenwoordig wel enorm wordt gepreached door menig spiritueel persoon of personal development guru.

Ik ben echt niet de eerste die dit zegt, maar je mag de gevoelens even door je heen laten gaan.

Baal.

Scheld.

Tier.

Loop een rondje.

Schreeuw in een kussen.

Doe wat je moet doen om de scherpe randjes van je emoties eraf te halen. Vanuit daar kun je weer helder(der) nadenken en volgen de next steps vanzelf voor je.

 

Ik heb een baby van 5 maanden oud. Het is hard werken als fuck. Ik ben niet perfect. Ik word boos op haar. Ik schreeuw in mijn kussen wanneer er weer een sprong begint en ze ontroostbaar is en niks wil behalve huilen. Ik huil zelf. Ik weet niet wat ik moet doen, maar ik moet door. Ik schreeuw dus in mijn kussen, zet mijn koptelefoon op met een vibey podcast of iets dergelijks en dan ga ik haar wiegen. Doordat ik even niet helemaal met haar bezig ben, word ik kalm. Zodra ik kalm ben, wordt zij kalm waardoor ze dus lekker gaat tukken en ik me weer mezelf kan voelen.

Nee, ik ben niet perfect. Of ik het goed doe? No clue. Maar ik doe wat voor mij werkt om mijn emoties te voelen, te plaatsen, en de volgende stap voor te laten komen.

>> Voel je emoties en laat ze door je heen gaan.

>> Erken dat je je zo voelt.

>> Geef het een plek, en vraag om hulp (ik zoek steun bij God).

>> Doe iets waardoor je niet meer met dit gevoel bezig bent.

 

Het is moeilijk om dankbaar te zijn op de momenten dat je je niet zo goed voelt. Maar wanneer je door het proces heen bent van je gevoelens een plek geven en je weer door kunt, wees dankbaar. Dankbaar voor je dak boven je hoofd, dankbaar dat je rekeningen mag betalen voor diensten die je ontvangt, dankbaar dat je een baby hebt waar je voor mag zorgen, dankbaar voor het eten in je koelkast, dankbaar voor je werk, je vrienden/vriendinnen, je partner, (schoon)ouders etc. etc.

 

Wanneer je door je proces heen bent, kun je gaan omdenken om weer in een positieve staat te komen. Je hebt ruimte gecreëerd voor het omdenken. Ruimte voor mogelijkheden en nieuwe stappen. Laat het flowen en laat het zichtbaar worden voor jezelf. Het komt. Het komt. Het komt.

 

Journal prompts:

>> Maak een dankbaarheidslijstje. Gooi alles erop wat je maar kunt bedenken.

>> Als je vasthoudt aan je gevoel, wat heb je nodig om het los te laten? Neem zo lang als je nodig hebt om er doorheen te komen en doe wat nodig is om het te verwerken, maar verwerk het. Op welke manier dan ook.

>> Wanneer je terug kijkt op de situatie, wat triggerde jou? Waardoor raakte je overstuur? Hoe zou je het anders kunnen zien/doen?

>> Wat in de ander, herken je eventueel in jezelf? Waardoor zit je jezelf in de weg? Wat mis je? Wat zijn de volgende stappen? Hoe kun je wat er gebeurd is, loslaten?

Personal development

Doe het gewoon

Geplaatst op

Niemand let op jou.

Dit klinkt hard, maar het is waar.

We doen niet wat we graag willen doen, omdat we bang zijn dat anderen ons gaan veroordelen, of dat we het niet goed doen. Die angst is eigenlijk super irrationeel. Bij voorbaat doen we iets al niet. Wat nou als de boodschap niet over komt? Wat nou als mijn partner het een stom idee vindt? Wat nou als iemand erachter komt wat ik wil doen? Maar ik heb geen publiek, ik heb dit niet en dat niet… En zo gaat het maar door. Je hebt vast wel al een aantal dingen in je hoofd die je hieraan kunt toevoegen.

 

De angst dat het altijd beter kan, houdt ons tegen om de eerste stap te zetten. Marie Forleo heeft het over beginnen voordat je er klaar voor bent. En eerlijk: je bent er nooit klaar voor. Het juiste moment komt niet. Perfectie bestaat niet.

Just start. Show up for you!

 

Het is een illusie dat we ‘falen’ als iets niet gaat zoals we dachten of als een van onze angsten uit komt. Het zijn ervaringen. Positief of negatief. Deze ervaringen helpen ons om te leren. Om te groeien. De mens is gemaakt om te leren en te blijven ontwikkelen in next-level powerhouses.

Denk eens terug aan heel vroeger toen je leerde fietsen. Toen je van je fiets donderde de eerste keer, ben je toen gestopt? Nee. Je kreeg zijwieltjes, en later ging er één wieltje vanaf, en toen waren ze er allebei vanaf en voilà je kon fietsen.

 

The thing is niemand let op wat je doet. Toch zal je de stappen moeten zetten. Je kunt als model ook niet zonder een portfolio aankomen en er van uit gaan dat je de klus krijgt.

In de opbouwfase van dit portfolio bijvoorbeeld, kijkt niemand naar hoe je dit doet, wanneer je dit doet of waarom je dit doet. Het gaat erom dát je het doet.

Het maakt niet uit dat het niet perfect is.

Dat het misschien niet volledig is wat je wilt vertellen (heb je een vervolg voor een volgende keer ;)).

Achteraf zijn er altijd verbeterpunten op iets, maar op het moment dat je iets creëert is het perfect. Het is perfect op dat moment.

 

Journal prompts:

>> Wat houdt je tegen om de volgende stap te zetten?

>> Als er niks verkeerd zou gaan, wat zou je dan doen?

>> Als niemand je er raar voor zou aan kijken, wat zou je willen?

>> Wat zou de versie van jou doen die hier niet bang voor is?

>> Welke ervaringen heb je dat het wel is gelukt?

>> Zou je een tussenstap kunnen bedenken dat minder eng is voor jouw gevoel?

Carrière

Is werkdruk een illusie?

Geplaatst op

Effectiviteit en efficiëntie. De ene promoot dit na de ander – ook ik ben voorstander van dit en menig geen noemt mij een #structopaatje, want structuur is zowat mijn middle name.

Maar ik ben hier anders tegenover gaan staan. Hoe effectief zijn we tegenwoordig nu eigenlijk? Omdat we ons zo richten op zo effectief mogelijk zijn, zijn we JUIST ineffectief. We krijgen ons werk niet af, maken allerlei lijstjes die alsmaar langer worden, in plaats van weggewerkt te worden. Laatst hoorde ik Gary Vee zeggen dat hij totaal niet efficiënt werkt, maar doordat hij zichzelf niet veroordeelt over het niet efficiënt genoeg zijn over al zijn taken en de focus legt op gewoon zijn werk doen, is hij efficiënt.

Het klinkt erg simpel, te simpel misschien, maar er zit zeker wel een kern van waarheid in. Hoe vaak zeggen we hardop of klagen we tegen anderen wat we niet allemaal moeten doen, doen we het vervolgens niet en gaan we kletsen of nog een kopje koffie halen, of die website afstruinen naar de perfecte paar laarzen voor een koude winter die hopelijk nog gaat komen?

We veroordelen onszelf over het niet af hebben van werk, we veroordelen onszelf over het toe laten van bepaalde werkdruk. We veroordelen onszelf over wat we niet doen, wat anderen wel doen en voelen hier vervolgens bagger over.

Ik gooi de vraag gewoon in de groep: is werkdruk niet eigenlijk maar gewoon een illusie? Iets waarvan we denken dat dit komt door de maatschappij, door onze werkgever, door anderen. Maar dat is het probleem juist denk ik, we leggen het buiten onszelf neer. We kijken niet naar ONZE rol in de werkdruk die we voelen en ervaren. Ik ben geen burn-out expert, so don’t judge me on this, maar van mijn collega’s die wel een burnout hebben gehad en hiervan zijn hersteld, zeggen allemaal dat er een deel van de verantwoordelijkheid ook bij hén lag.

Dus, werkdruk is een illusie? Waarom creëren we dan geen werkelijkheid of werksfeer waarin we weten dat het druk is? (Want je kunt het natuurlijk ook zo zien, het is juist goed dat er werk genoeg is!). Ik werk in de jeugdzorg. Werkdruk is een understatement en de problematiek lijkt erger te worden, maar toch kan ik vaak zeggen dat ik het bij heb gewerkt. Dat ik in een goede flow zit met mijn werk, dat ik alles af heb wat af ‘moet’ zijn en dat ik mijn mensen zie. Het is bijna uitzondering dan regel om gewoon lekker in je werk te zitten en dat is niet oké.

Even een beetje off topic, maar goed, hoe zie en ervaar jij werkdruk? Hoe ga jij om met druk die je voelt in je werk?

Terug naar de efficiëntie van je werk. Er zijn talloze manieren om zo productief mogelijk te werken. De Pomodoro techniek, de Ivy Lee methode en de talloze boeken over productiviteit (die ook in mijn boekenkast staan) daar gelaten. Het zijn allemaal manieren die ook werken, als je ze volgt en wilt volgen.

Totdat je leven even op zijn kop staat en je even niet meer weet wat voor of achter is, hoe begin je dan weer opnieuw?

Ik heb nu een kindje van 5 maanden oud. Wat ik je kan vertellen, is dat het echt geen zin heeft om met een Pomodoro methode aan de slag te gaan. Structuur is dan heel anders en om die reden kan ik me nu zo vinden in het feit dat je effectiever bent als je jezelf niet veroordeelt. Soms zijn de dingen zoals ze zijn, en dat is helemaal oké.

Ik leg de focus niet op wat ik allemaal niet kan doen thuis, of op mijn werk, maar op wat ik wel heb gedaan. Maak aan het eind van je dag een succeslijstje met wat je allemaal hebt gedaan, al staan er maar 5 dingen op. You di dit!

Wat voor mij het beste werkt is een top 3 lijstje maken van prioriteiten, elke dag opnieuw. Ik zorg dat ik de ene taak af heb, voordat ik door ga naar de volgende taak. Tussendoor gebeuren er dingen, life happens en wees ook gewoon maar een mens. Je zult zien dat je echt tot meer komt, wanneer je jezelf geen lijstje op legt wat allemaal moet.

Doe de dingen, klaag niet over wat allemaal moet gebeuren, just do the damn thing.

Journal prompts:

>> Hoe zie jij werkdruk? Wat observeer je in jezelf en in je omgeving hieromtrent?

>> Maak een succeslijstje aan het eind van de dag wat je allemaal hebt bereikt vandaag. Sta erbij stil en celebrate!

>> Wat is jouw ideale werkdag/dag en hoe ziet je werkdag er nu uit? Wat kun je doen om de verschillen dichter bij elkaar te brengen?

>> Waar oordeel je over bij jezelf als het je werk en productiviteit betreft? Kun je dit anders zien?

Liefs, Mieke

Personal development

Kies je intentie, kies voor jezelf

Geplaatst op

Er gebeurt zoveel. Te veel om bij te houden. Te veel om überhaupt te onthouden. Al die gebeurtenissen maken vaak dat je denkt achter de feiten aan te lopen. Dat wat jij doet, niet ertoe doet, omdat er immers toch altijd wel iets nieuws ontvouwt. Of omdat er al ‘genoeg’ is.

We denken dat we niet ertoe doen, dat anderen beter zijn, verder zijn, *whatever* zijn. En dat is misschien ook wel zo! Waarom ontkennen wat we voor ons zien gebeuren? Maar we vergeten onze eigen kwaliteiten. Onze eigen krachten en onze eigen macht om verantwoordelijkheid te hebben. Heck – verantwoordelijkheid te némen! Ook al zou je niets ondernemen, je ontwikkelt verder en de trein rijdt door.

We hebben een verantwoordelijkheid naar onszelf en naar anderen toe om te zijn wie we zijn en dit ook na te streven.

Het is makkelijk om verantwoordelijkheid los te laten. Deze bij anderen te leggen. Dat is veilig. Het is veilig om te zeggen “dat hoef ik niet te doen, dat doet die al”.

Ik ga maar een gek voorbeeld noemen. Toen er één dokter was, stopte dat anderen om dokter te worden? Nee, er zijn miljoenen dokters over de hele fucking wereld. Waarom zou dat in het ondernemerschap, als schrijver, als bloemist, als kapster, whatever, anders zijn? In de basis van wat voor beroep je uitoefent, is alles hetzelfde, want er moet immers wel ergens een fundering zijn. En in die zin dóén we ook allemaal hetzelfde. Where is the shame in that!? Maar wat ons onderscheid van elkaar is onze eigen visie. Onze eigen mening. Onze verhalen. Onze ervaringen. En dat maakt je aanpak uniek. Dat maakt JOU uniek.

Het is tijd om te stoppen met bullshit verhalen die je jezelf vertelt en dit anders te gaan zien.

Be willing to do things differently and SEE things differently.

Het zeggen dat je anders moet denken en dit vervolgens doen is natuurlijk lastig. Nu hoor ik je vragen, hoe ga ik dan anders denken? Het is toch zo dat er al zoveel XYZ zijn? Ja. Die zijn er, waarom ben jij zo speciaal dat jij het niet kan doen? Being real here. Ben jij nou echt zo speciaal dat juist jij iets niet kan/hoeft te doen? NEE. Je bent niet anders dan anderen. Jij hebt net zoveel recht om iets te willen. Dat je het wilt, is al reden genoeg om ervoor te gaan.

Serieus, jij bent je eigen vijand en saboteur.

Dus stap 1: wat wil je nu echt? Wat wil je?

Stap 2: bepaal. Bepaal wat je hiermee doet, dat je stappen gaat zetten om dat wat je wilt te hebben/realiseren/bereiken. Bepaal het.

Stap 3: klaar. Het is klaar. Je weet wat je wilt, je hebt bepaald dat het nu werkelijkheid is en nu is het voetje voor voetje het werk doen hiervoor.

Ja, het is zo simpel als het gaat om je koers te bepalen. Ik snap natuurlijk ook dat je hier bent om meer te weten over hoe je dan nu die negatieve gedachten verwerpt, zodat je ook toekomt aan dit simpele stappenplan.

Hier zal ik nu kort over zijn. Bepaal dat het niet waar is wat je denkt (in negatieve zin) over jezelf. Het is niet waar. Echt niet. Schrijf op wat je nu denkt dat waar is, en verzin dan allerlei redenen waarom dit juist niet zo is. Ontkracht je eigen overtuiging en je gedachte en maak er iets van waar je achter kunt staan en wat je empowered. Het kost evenveel moeite om negatief te denken als positief, maar bij het positieve zit gewoon meer intentie. Wat is je intentie? Wat wil je als intentie hebben in wat je doet?

Remember that the choice is yours. The choice is always yours. You are in charge of your life and you can create a beautiful one. Every moment is a good moment to choose this. Over and over again.

Journal prompts:

>> Wat is jouw intentie? Om te zijn wie je wilt zijn, om te doen wat je wilt doen? Met welke intentie wil jij dit doen?

>> Wat wil je? Ben super helder hierover voor jezelf, wees gedetailleerd in wat je wilt. Waarom je het wilt, mag je hieraan toevoegen, het onderbouwt voor jezelf natuurlijk alleen maar meer wat je wilt en geeft je wellicht motivatie (high vibes fort he win)

>> Welke gedachten heb je die jou tegenhouden om te doen wat je wilt? Schrijf vervolgens ook redenen waarom dit onwaarheden zijn.

>> Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je achter je wensen aan gaat? Is het zo dat dit ook gaat gebeuren?

Laat me hieronder in een comment weten wat je intentie is! Ik ben benieuwd.

Liefs, Mieke

Lifestyle

Actie nemen op basis van je intuïtie

Geplaatst op

Vandaag had ik een planning gemaakt met vaste tijdblokken voor bepaalde projecten. Daar ben ik eigenlijk niet aan gekomen. Ik ben iets later opgestaan, omdat mijn lichaam dat gewoon nodig had, ik heb mijn ‘vaste volgorde’ losgelaten en heb andere dingen eerst gedaan. Normaal gesproken zou ik in een negatief gedachtepatroon vervallen zijn door te denken dat mijn dag is verpest, dat ik het niet ga halen vandaag (like, wat ga ik niet halen..). En gewoon bij de pakken neer zitten.

Maar eigenlijk blijkt het toch veel productiever te zijn door te luisteren naar mijn lichaam en mijn eerste nudges die mij vertellen wat goed voelt.

(meer…)

Personal development

New year, same you

Geplaatst op

new year new me, goede voornemens, goalsetting, goaldigger

Veel mensen slaan zich weer om de oren omdat ze aan het einde van het jaar niet hun goede voornemens hebben bereikt die ze op 1 januari 2018 hebben gesteld. Nu opnieuw wordt het motto New Year New Me rond gegooid om op 1 januari 2019 weer te beginnen met de doelen die ze al jaren op 1 januari stellen.

Hoe kun je nu zodanig je doelen stellen dat het je dit jaar wél gaat lukken?

(meer…)

Personal development

Het is nooit te laat

Geplaatst op

De titel klinkt heel dramatisch, maar ik hoorde dit in een podcast en het inspireerde mij om gewoon te starten. Mijn vingers te laten tikken in een worddocumentje en te zien wat eruit gaat komen.

Het is ook nooit te laat. Het enige wat je hebt is nu. Je kunt het verleden niet veranderen, je kunt niet in een glazen bol kijken wat morgen of de komende 10 jaar je gaat brengen. Je hebt alleen nu. Waarom zou het dan te laat zijn om te starten?

Ik maak me er ook schuldig aan – ik kan niet beginnen, want ik loop al achter op de rest die twee jaar geleden zijn gestart met hun onderneming, met fitnessen en afvallen, met podcasten, met bloggen. Maar is het echt te laat? Iedereen doorloopt zijn of haar eigen proces. Je kunt nooit te laat zijn in jouw eigen proces dat je moet doorlopen, nietwaar?

Gun jezelf die ruimte. Om een beginner te zijn, om even niks te doen en het te laten zoals het is, of om juist flink door te knallen en iets moois neer te zetten. Het gaat er niet om dat je achter loopt, of dat het perfect moet zijn. Het gaat erom dat je begint en iets doet.

Je kunt nooit te laat beginnen, want nu is nu en alles is een proces. De een is verder in zijn of haar eigen proces, en jij bent bezig met jouw proces.

Het enige vergelijkingsmateriaal dat je moet gebruiken, is hoe je er 5 jaar, 5 maanden, 5 weken of 5 minuten geleden bij zat. Alleen jij kunt de regisseur zijn van wat je doet. Niet je buurman, je partner, of je beste vriend(in).

Je bent op aarde met een doel. Iedereen is hier met een doel. Waarom zou je de tijd verspillen door te blijven hangen in het verleden of door te piekeren over morgen? Er is een gezegde dat ongeveer zo gaat: maak je niet druk over morgen, want je weet niet eens wat de dag van vandaag zal brengen. Ik kan zo snel niet vinden van wie dit gezegde is, dus mocht je dit wel weten, let me know!

Focus je op het nu en op die ene stap die je NU kunt zetten. Je weet nooit wanneer het goede moment is, of wanneer het te vroeg of te laat is. Vaak voel je wel welke stap je wel of niet moet zetten. Op het moment dat je dat signaal voelt of merkt, dan is dát het goede moment.

Wanneer is het te laat? Dat is heel subjectief en daarom kan het nooit te laat zijn om te beginnen.

Dus, begin gewoon.

Liefs, Mieke

Personal development

Bereik je doel met één simpele truc

Geplaatst op

bossbabe, girlboss, actie, action

Actie actie actie. Dat is de kern van ALLES. Wil je je diploma? Werk ervoor. Wil je jouw droombaan? Solliciteer en zorg ervoor dat je voldoet aan de kwaliteiten voor de desbetreffende functie. Wil je een nieuwe sociale kring? Benader mensen om overeenkomsten te zoeken waar je vriendschappen mee kunt sluiten.

De wereld is gebaseerd op actie. Maar wat nu als je je door jouw angsten laat leiden en niet tot actie over durft te gaan?

(meer…)